6.Uluslararası Öğrenci Sempozyumu Online Olarak Gerçekleştirildi

UDEF tarafından, Uluslararası Öğrenci Sempozyumunun 6. sı Sakarya Üniversitesi işbirliği ile 5-6 Aralık 2020 tarihlerinde online olarak gerçekleştirildi. “Sosyal ve Beşerî Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Uluslararası Öğrencilik” konularının masaya yatırıldı.

 

Dünyadaki uluslararası öğrenci hareketliliğini daha yakından takip ederek küresel eğilimler ışığında eğitim açısından ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmek, Uluslararası öğrenci hareketliliğinde ülkemizin bir eğitim üssü olmasına katkıda bulunmak ve dünyanın muhtelif ülkelerinde, farklı kıtalarda, değişik coğrafyalarda uluslararası öğrencilere yönelik çalışma yapan sivil toplum kuruluşları, öğrenci organizasyonları, üniversiteler, akademik kurullar ve ilgili-yetkin kişilerle tecrübe paylaşımı yapmak amacıyla UDEF, Sakarya Üniversitesi ev sahipliğinde, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliğinin destekleri ile 6.Uluslararası Öğrenci Sempozyumunu online olarak gerçekleştirdi.

Sempozyum Online Açılış Programı UDEF Youtube Kanalından Canlı Yayınla Gösterildi

Covid-19 pandemisine rağmen yoğun ilgi gösterilen 6.Uluslararası Öğrenci Sempozyumu online olarak gerçekleştirildi. Açılış programının online olarak canlı yayında UDEF Youtube kanalı üzerinden yapıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan online açılış programına UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan stüdyo ortamından katılırken; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve sempozyum açılış konferansını gerçekleştiren T.C Senegal Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas canlı olarak bağlandı. Yoğun programlarından dolayı canlı yayına iştirak edemeyen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM 23. Dönem Başkanı Köksal Toptan ise gönderdiği video mesaj ile izleyicilere seslendi.

Amacımız Türkiye’yi Dünya Genelinde Bir Eğitim Üssü Haline Getirmektir

Nijeryalı uluslararası öğrenci Abdul Baasit Uthman’ın yaptığı Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış ve selamlama konuşmalarını gerçekleştirmek için kürsüye çıkan UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat, sempozyumun amacının, ülkemizi dünya genelinde bir eğitim üssü haline getirmek olduğunu ifade ederek ” Bu seneki sempozyumumuzda Sosyal Bilimlerden Fen Bilimlerine, Mühendislik Bilimlerinden Uluslararası Öğrenciliğe kadar birçok disiplinde 252 bildiriyi dinlemiş olacağız. 51 farklı ülkeden ve Türkiye’nin muhtelif üniversitelerinden 234 uluslararası öğrenci ve araştırmacının katılımcı olduğu ve 2 gün sürecek olan sempozyumda tüm bu konular detaylıca ele alınacaktır. Daha önceki araştırma, çalıştay ve sempozyumlarımızla ülkemiz akademik literatürüne, uluslararası öğrencilik konusunda ciddi katkılar sağlamış olmaktan mutluyuz. Bugüne kadar yapılan Uluslararası Öğrenci Sempozyumlarında 96 ülkeden 484 bildiri sunulmuş ve tüm bu sunumlar daha sonra akademik kitaplara dönüştürülerek neşredilmiştir.” dedi.

Uluslararası Öğrenciler Ülkemize Önemli Katkı Sağlıyor

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, açılış konuşmasında sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı gurur duyduklarını dile getirdi. Uluslararası öğrencilerin hem üniversiteye hem de Türkiye’ye önemli katkılar sunduğunu belirten Rektör Savaşan, “Türkiye olarak 2010’lu yılardan itibaren artık transit göçün uğrak yerinin ötesine geçtik, varış yeri ülkesi olduk. Türkiye artık iddiası olan bir ülke. Türkiye, insanın yetiştiği yere önem veren, değer atfeden bir medeniyetin varisi. Bizim medeniyetimizin temelinde de göç var. Orta Asya’dan Anadolu’ya, Mekke’den Habeşistan’a, Medine’den başlayan yolculuk, Endülüs’e kadar uzamıştı. Dolayısıyla biz hem göçün önemini hem de göçle beraber taşınan şeylerin önemini kavrayan bir medeniyetin temsilcileriyiz” dedi.

Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın Türkiye’nin en önemli hedeflerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Savaşan, “Biz kendilerine misafir öğrenciler diyoruz. Şu anda Türkiye’de misafir öğrenci sayımız 200 binin üzerine çıktı. Misafir öğrencilerimiz kendileriyle beraber bilgi ve yeteneklerini, kültürlerini ve aynı zamanda hem kendi aileleri ülkeleri için hem de insanlık için umudu taşıyorlar” şeklinde konuştu.

Uluslararası Öğrenciler Sakarya’yı Tercih Ediyor

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce açılışta yaptığı konuşmasında Sakarya şehri olarak uluslararası öğrenciler desteklediklerini dile getirdi. Yüce, “Sakarya kozmopolit bir şehirdir. Farklı kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı şehrimiz, uluslararası öğrencilerin de tercihleri arasında almaktadır. Şehir olarak tüm öğrencilerimize olduğu gibi uluslararası öğrencilerimizin de yanındayız, onların destekçisiyiz” dedi. Üniversitelerin evrensel yapısına vurgu yapan Yüce, “Bilimsel ilerleme bir millete ya da bir bölgeye özgü değildir, tüm insanlığın ilerlemesidir. Bu itibarda bilimsel uğraşlarda, ilim yolunda, millet, din veya dil ayrımı yoktur. Bilgiye sahip olan bu bilgisini insanlığın yararı için kullandığı müddetçe başımızın üzerinde yeri vardır. Bu uğurda gerekli duyulan ihtiyaçların karşılanması için hem temsil ettiğim kurumun hem de şahsımın her türlü desteği vermeye açık olduğunu bilmenizi isterim. Bu vesile ile 6. Uluslararası Öğrenci Sempozyumunun hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Köksal Toptan Açılışa Video Mesaj İle Katıldı

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM 23’üncü Dönem Başkanı Köksal Toptan da sempozyumun açılışına video mesaj ile katıldı. Uluslararası öğrencilerin önemine dikkat çeken Toptan, konuşmasında 90’lı yıllarda görev yaptığı dönemde Türki cumhuriyetlere gittiklerini ve eğitimle ilgili protokoller yaptıklarını anlattı. Toptan, “Bu ülkelere yapabileceğimiz en önemli, en kalıcı, en ucuz bağlantı yolu eğitimdir. 70 yıl Sovyetler Birliği yönetiminde kalan bu ülkelerin yeniden kendi özlerine dönmeleri, Türkçeyi yeniden konuşmaları çok önemli bir gelecek ifade ediyordu. Gittiğimiz bu ülkelere eğitim malzemeleri göndermeyi, okul açmayı ve öğretmen göndermeyi taahhüt etmiştik. Bu ülkelerin devlet başkanlarının, bakanlarının, yöneticilerinin bu işe heyecan duyduğunu gördüm. Bu ülkelerden ilk öğrencileri Türkiye’ye getirmek için çalışmalar yaptık ve getirdik” dedi.

Kardeşlik Bağlarını Kuvvetlendiren UDEF’e Destek Olmak En Tabi Görevimizdir

6.Uluslararası Öğrenci Sempozyumu açılış konferansını gerçekleştiren T.C Senegal Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas ise “UDEF çatısı altında ülkemize gelen misafir öğrencilerimizi kendi evlerinde gibi hissettiren bu kardeşlik bağlarının kuvvetlendiği yapıyı her zaman takdir etmek ve ona elimizden gelen her türlü desteği vermek, bizim en tabi görevlerimiz arasında. Bu güzel faydalı bilim ağına emek veren UDEF’i tebrik ediyor ve ev sahipliği yapan Sakarya Üniversitesine teşekkür ediyorum” dedi.

51 Farklı Ülkeden 234 Uluslararası Öğrenci Bildirilerini Online Olarak Sundu

Her yıl bir üniversiteyle iş birliği içinde farklı bir ilde düzenlenen sempozyuma bu yıl Sakarya Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Ocak ayı itibari ile kamuoyuna duyurulan programın 31 Mayıs’ta özet gönderimi sona ermişti. Türkiye’deki ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden 700’e yakın bildiri özetinin başvurduğu sempozyumda  487 tane özet kabul edilmişti. Tam metin gönderimi 15 Ağustos’ta tamamlanması ile birlikte 51 farklı ülkeden 234 uluslararası öğrenci 57 farklı oturumda online olarak bildirilerini sundu.

Sempozyum Bilgi Şölenine Dönüştü

Kapanış oturumunun ise yine UDEF Youtube kanalından yapıldığı 6.Uluslararası Öğrenci Sempozyumu kapanış konuşmasını ise, UDEF Başkan Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Akgül yaptı.. Akgül konuşmasında, Covid-19 pandemisi nedeniyle bu yıl sempozyumun online olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

Sakarya, İstanbul, Ankara, Kayseri, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Konya olmak üzere Türkiye’nin muhtelif illerinden ve yurtdışından çok sayıda akademisyen, genç araştırmacı ve lisansüstü öğrencinin sempozyuma online olarak katıldığını belirten eden Doç. Dr. Osman Akgül konuşmasının devamında şunları söyledi; ” Katılımcılar olarak baktığımızda iki gün boyunca toplam 252 bildiriyi sempozyumda dinleme imkanı elde etmiş olduk. Bu bildiriler tarih, siyaset, ilahiyat, sağlık bilimleri, fizik, mühendislik gibi üst disiplin başlıkları altında toplam 57 ayrı oturumda gerçekleştirilmiş oldu. Tüm oturumlar katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi. İstekli, öğrenme odaklı ve heyecanlı bir katılımcı kitlesi sempozyumun daha verimli  geçmesi için önemli etmenleri oluşturdu. Bu sene sempozyumda ilk defa COVID-19 meselesine odaklanan bildiriler de kabul edildi ve 3 ayrı oturumda bu bildiriler de sunulmuş oldu. Uluslararası Öğrencilik çalışmalarını kapsayan 4 farklı oturumda ise meselenin farklı boyutları ele alındı ve bu oturumlar uluslararası öğrencilik çalışmalarının akademik sahada bir disiplin olma yönünde ilerleyişini tekrar gösterdi. Bu vesile ile bu yıl 6.’sını gerçekleştirdiğimiz sempozyumumuz bilgi şölenine dönüştü” dedi.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Send a Message